Köszönjük az SZJA 1% felajánlásokat!

Írta: Tamasi Dóra. Beküldve: Weblap alap

egyszazalek

"Nyilvántartásunk szerint az Önök szervezetének a 2019. rendelkező évben felajánlott szja 1%-os összeg várható nagysága: 1 991 161 Ft."

Idén is izgatottan vártuk a szeptemberi értesítést, hogy kiderüljön a felajánlott személyi jövedelemadó 1% eredménye, amit évente ajánlhatnak fel magánszemélyek a civil szervezeteknek, ez az egyesületünk egyik alaptőkéje. Ebből tudjuk biztosítani a mentéshez szükséges eszközöket, a tavaszi-őszi nagy gyakorlatok és az évközi kis gyakorlatok is forrást igényelnek, ami nélkül nem működhetne "olajozottan a gépezet" mikor jön a segélykérő telefonhívás és menni kell!

Videók

Írta: Hegedűs András. Beküldve: Weblap alap

Az oldalon a Magyar Barlangi Mentőszolgálattal kapcsolatos videók tekinthetőek meg.

 

Bemutatkozik a Magyar Barlangi Mentőszolgálat

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat bemutatkozó filmje a doclerholding2 támogatásával jött létre.

 

 

Örökös tagjaink

Írta: Hegedűs András. Beküldve: Weblap alap

...akiket soha nem feledünk, és tudjuk, hogy a mentéseink nehéz helyzeteiben ma is velünk vannak. Köszönjük, hogy veletek dolgozhattunk...

Zsólyomi Zsolt (Frédi) - (1966-2017)

fredi0

„Homályos emlékeim között feldereng egy történet. Valamikor a 80-as években, a Remete-szurdok felett nyíló Hétlyuk-zsombolyban gyakoroltam az ún. pruszikolás technikáját, amikor megjelent egy kis csapat, akik meglepődve szemlélték magányos szórakozásomat. Rövidesen én is meglepődtem, amikor a barlangban elleshettem tőlük az akkor még megszokottnak mondható „kantyúzás” módszerét.

A maroknyi csoport vezető egyénisége, egyben hangadója egy széles vállú, bivalyerős srác volt, aki akkoriban még nem technikai tudásával, inkább elszántságával, kitartásával tűnt ki közülünk. Kölcsönös csodálkozásunkat számos közös túra követte.    tovább...

 

Kecskeméti István (Sobi) - (1964-2013)

sobi1"Vannak dolgok, amiket nem akarunk, hogy bekövetkezzenek, de el kell fogadjuk őket. Dolgok, amikről nem akarunk tudni, de meg kell tanulnunk őket. És emberek, akik nélkül nem tudunk élni, de el kell engedjük őket." - Sobi, engedd meg, hogy 3 évtizedes barátságunk jogán így szólítsalak, még akkor is, ha az itt jelenlévők többsége Téged Pistának hív…
Egy év és néhány nap múlva lesz 30 éve, hogy belekezdtünk életünk nagy vállalkozásába, a József-hegyi-barlang feltárásába. Te akkor már nem voltál kezdő barlangász: Palival, Patekkal többen jöttetek át hozzánk a BSE-ből. Két évig többet voltunk együtt, mint ki-ki a saját családjával...

tovább...

 

Szabó Attila (Bubba) - Erdei Anna (Erdő) - 2006. március 8.

A  Bila Pec tövében megbúvó élénk zöld, dimbes-dombos mezőt fantasztikusan lekoptatott és csodásan lecsiszolt, hol ébenfekete, hol ragyogóan fehér mészkősziklák veszik körbe egyik oldalról. A másik oldalról mesebeli fenyves, benne olyan rejtett csodákkal, mint Szirtszakáll mérges arcéle, vagy a Magyar barlang bejárati aknája. A körpanorámát lezárandó északi irányból a völgy nyílik meg, mely az elképzelhetetlenül távoli civilizációt hivatott jelképezni. A völgyi panorámát egyébként a fűrészeink által megnyomorított gyalogfenyők indítják, melyek csúfságukkal és halálukkal mégis nemes célt szolgáltak, hiszen számos mérhetetlenül boldog esténket édesítettek meg miután tábortűzként szolgáltak egy lelkes és boldog társaságnak. Más halált nem tudtunk elképzelni ezen a réten. Másnak az eltűnésével, elmúlásával sosem számoltunk, mint a következő, kivágásra ítélt gyalogfenyőkével.

tovább...

Bubba1Anna1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Számadó István (1958-2006)

szamadoHosszú betegségét követően elhunyt a BMSZ vezető orvosa Dr. Számadó István. Számadó Pista több mint húsz éve csatlakozott a Magyar Barlangi Mentőszolgálathoz, ám nekünk úgy tűnik, mintha ez a kezdetektől így lett volna. A szervezet orvos csoportjának vezetője volt, és ha érdekelték volna a rangok, titulusok, lehet, hogy megelégedett volna pusztán ezzel a címmel. Őt azonban a feladatok érdekelték, éppen ezért az egyesület minden gondjával foglalkozott, véleménye meghatározó volt az egyesületi szervezeti kérdésekben épp úgy, mint a szigorúan szakmai ügyekben. Nekünk pedig fontos és irányt mutató volt, hogy mit gondol egyes kérdésekről. Sokszor fog még eszünkbe jutni, egy-egy ügy kapcsán, hogy kérdezzük meg a Pistát.

tovább...

 

Bródy Andor (1954-2006)

Mikor vasárnap délelőBródy Andor (1954-2006)tt jött a szomorú hír, valójában fel sem fogtam. Pedig tudtuk, hogy már majd egy éve igen súlyos beteg. Az utóbbi hetekben titokban reménykedtünk, bíztunk a csodában. Mikor megtudta, hogy rákos beteg és erről első ízben beszélgettünk, akkor azt mondta... Vállalja a műtétet és le fogja győzni a betegségét, mert még tervei vannak. Nem kell aggódni, megyünk még barlangba közösen, itthon és külföldön...

Andor mindig is egy erőtöl duzzadó, rendkívűl dinamikus és optimista ember volt. Tudom kicsit személyes hangvételű most ez a visszaemlékezés, de számomra a barlangok megismerésének világa mindenképpen az Ő nevéhez és személyes varázsához fűzhető.

tovább...

 

Torda István (1973-1996)

Torda István

Torda István barlangkutató, barlangi mentőszolgálatos 1996. július 7-én a franciaországi Gouffre Berger-barlangban tragikus körülmények között életét vesztette. Az elhunytat a Magyar Barlangi Mentőszolgálat saját halottjának tekintette. Temetésére a kispesti temetőben 1996. július 31-én került sor. Mindössze 23 évet élt, de ezekbe az évekbe egy teljes élet belefért.

Még 17 éves sem volt, amikor megismertem. Mintha ma is látnám. Barlangi baleset történt valahol, a Barlangi Mentőszolgálat helikoptert kért a mentéshez, és rádión adtuk ki, hogy aki tud azonnal jelentkezzék a gyülekezési ponton...

tovább...

 

Rose György (Gyurika) - (1970 -1995)

rose1Rose György a Magyar Barlangi Mentőszolgálat tagja. A csoport tavaszi expedíciója az alsó-ausztriai Ötscher hegy oldalán nyíló Taubenloch és Geldloch barlangok bejárására indult. A túra harmadik napján Rose György társnőjével rövid "sétára" indult este 8 óra körül a Taubenloch bejárat körüli tágas, főleg vízszintes járataiba. Túrájuk vége felé, június 4-én éjfél körül a Melki dóm közelében lévő Fledermaus-nál Rose Gyuri letért a jól kijárt barlangi ösvényről, elkerülve azt, hogy társnőjére köveket omlasszon. Szerencsétlenségére egy nagy ingatag sziklába kapaszkodott, amely ráomlott, és kőzuhatagot indított meg. Gyurit a kövek magukkal sodorták, és halálra zúzták. Társnője azonnal riasztotta a bejárati üregben alvó, illetve a Geldloch-barlang kiszerelésével foglalatoskodó túratársakat, akik kötszerekkel, hálózsákkal és élelmiszerrel felszerelkezve siettek Gyuri segítségére.

tovább...

 

Lukács László (Drúz) - (1955 -1982)

Lukács László (Drúz) - (1955 -1982)A barlangjárás és mászótechnika, a hegymászás nemzetközileg elismert, kiváló művelője volt. Az FTSK Barlangkutató Szakosztály, a BTSZ Barlangtúra Bizottság és a Barlangi Mentőszolgálat tagjaként aktívan dolgozott. Ő volt a vezetője társulatunk műszaki bizottságának. A nemrég befejeződött barlangász tanfolyamon hatalmas ismertetanyagot adott át lelkesen, emberien, tiszta szívvel. Sohasem mondta, hogy nem ér rá. Ahol lehetettt, mindig segített... Akkor úgy indultak el, hogy a hegyekben töltik a szilvesztert. Ez egyben próba is, edzés is. Készültek rá. Eleinte nagyszerű idő volt. Vakítóan szikrázott a hó, az ég mélykék, a levegő friss. Fotóztak, nevettek, hókunyhót építettek. Örültek, élvezték az utat. Harmadnapra rossz idő lett, havazott. Le kellett jönni. Már útban voltak lefelé, amikor megcsúszott a hó...

tovább...

 

 

The Hungarian Cave Rescue Service

 

With a past of five decades, the Hungarian Cave Rescue Service is one of the oldest of its kind. Undoubtedly the major reason for the early emergence of the system is that there are now six inexplicably intricate labirynths of caves each several km long amounting to a total length well over 30 km under the inhabited central areas of the Hungarian capital with a population over 2 million. Often by breaking open locked gates, reckless youths regularly ventured inside without the appropriate equipment and lighting, losing their way or suffering accidents.

In the past three decades the rescue service was alarmed more than a hundred times in Budapest alone. In most cases the lights ran down and people got stuck in the cave. Usually the families of those missing called for help. No one should take the risk of losing his way or getting stuck too lightly. For example, only the bodies of four young men, of whom nobody knew they would go into a cave, were found by speleologists two months later. In a luckier case three missing young men were salvaged by the Rescue Service seven days after they had got stuck in a cave.

During the past three decades 13 people were killed in Hungarian caves. Apart from the four young men mentioned, three young speleologists died in a difficult section of Baradla Cave with syphons and the stream due to lack of oxigene and cooling. Two cave researchers died of nitrogenous gas poisoning a day after an illegal explosion in one of the caves of the Bükk Mountains. In mental and physical exhaustion, a speleologist suffered cranial [racture when the makeshift life-line was broken in the Meteor Cave, and though the rescue team got him out safely, he died of the injury some weeks later. Two cave divers were killed in the underwater ,pring cave in Lake Heviz. Another diver died in the syphon of the Szalajka Spring Cave in the Bükk Mountains.

Thus of the 13 deaths in caves, 4 were inexperinced young people and 9 were experienced speleologists, including 3 divers.

Besides the deaths, several critical injuries also occured in the Hungarian caves when only the quick help from the rescuers saved the lives of hose involved. For example, a photographer who was taking photos on the surface went into a cave change films in the dark but fell into a crevice suffering severe fractures and internal lesions. On mother occasion two young speleologists, a boy md a girl, went for a weekend cave tour, but the girl lost her footing over a chasm suffering severe factures. The rescuers took very long to get her out from the extremely hard part of the cave. Tests showed that both had drunk alcohol before going nto the cave.

After a tour of the Meteor Cave another speleologist girl, climbing the rope ladder in exhaustion, lost her balance when her incorrectly fixed life-line slipped off her and fell into the abyss. The rescue team succeeded in taking her to the surface and she recovered in hospital.

There were cases when the help of the Hungarian Cave Rescue Service was asked from abroad. A diver did not return to the appointed time from a large spring cave in Rumania. As he was believed to have been stuck in the dry cave beyond the syphon and there were no rescuers on the spot, his colleagues and family called on the Hungarian Cave Rescue Service for help. With due help from the authorities, the rescuers crossed the border with their equipment and some hours after the alarm they were on the spot. Unfortunately only the body of the diver stuck in the syphon could be recovered.

Examples could be listed on end, but I only wanted to illustrate how vitally important the work of the Hungarian Cave Rescue Service is and how many lives they have saved over the past thirty years.

We are convinced that a rescue service is really effective if it can contribute a lot to the education and training of young speleologists, if the most experienced rescuers can pass on their knowledge after analyzing the cave accidents so that the new generation may avoid similar accidents.

The results of the training and preventive efforts of the Hungarian Cave Rescue Service are tangible: less than half as many accidents have occured in the past decades than in the 1960s. One reason is that the Hungarian speleological training system stipulates that only those can be cave tour guides and leaders of cave research who have taken part in a course of speleological technical and safety know- ledge and passed exams testing their theoretical and practical attainments.

Apart from the National Cave Committee of the Hungarian Association of Nature Lovers, the Hungarian Cave Rescue Service under the aegis of the Ministry of Environment Protection and Water Management does its utmost to be capable of carrying out the most complex rescue operations both in regard to its equipment and the experience of its staff.

Dr. György Dénes

Támogatóink